Så här kom Tyrs Hovs Sportcentra till

Så här blev TYRS HOVS SPORTCENTRA till!


Tyringe SoSs konstisbana 1962


Tyrs Hovs Sportcentra 2020

Så här såg det ut 1962 när Tyringe Skid & Skridskosällskaps egen byggda konstisbana, med Fritidsgård, Cafeteria, omklädningrum, sammanträdesrum mm hade byggs upp av Fribergska huset som flyttats från Tyringe Centrum och ner till konstisbanan.  Allt detta hade byggts av Tyringe SoSs - Ett fantastiskt arbete hade gjorts av förening.

Tyrs Hov är idag en huvudanläggning, den mest uthyrda i kommunen.

Här har vi allt under ett tak! Hos oss får hela familjen plats antingen ni badar, bowlar, styrketränar eller kör ett spinningpass. Tyrs Hov byggdes mellan åren 1969-1971. Då såg det ut så här på den konstfrusna isbanan som låg ca 100 m från skolområdet! Bild ovan.






































Den var då Sveriges modernaste anläggning i sitt slag. 1992 gjordes en tillbyggnad av bad, styrke-träning och brottning. Tyrs Hov har under åren varit och är fortfarande, en naturlig och viktig samlingspunkt för både ungdomar och vuxna i kommunen.

Ishall med plats för 3 800 åskådare, konståkning, allmänhetens åkning och ishockey. Sommartid användas ishallen till Internationell Sommar Hockeyskola – Sveriges äldsta – kan också användas till inlines eller varför inte till dansgalor m m. Simhall för hela familjen. 25-meters bassäng med 4 banor för motion, träning och tävling. Kallpool, massagepool, rutschkanan, solarium och ångbastu. Lekbassänger för barnen. Hyr badet för firmafesten, möhippan eller kompisträffen. Bowlinghall med cafeteria, företagsbowling, familjebowling, partybowling, bowlingskola, barnkalas m.m. Sporthall för allroundanvändning för badminton, basket, handboll, innebandy, volleyboll och gymnastik i alla former. Plats för 300 sittande. Motionsspår på 2, 5, 7 och 10 km. Backarna är på många sätt norrlandslika och i mitten finns en välkänd radiumkälla där det dricks när tid ges. De mjuka och löparvänliga spåren slingrar sig igenom den skånska bokskogen. Aktiviteter: Ishall Sporthall Simhall Styrketräning Friskvårdsavdelning Brottning Bordtennis föreläsningssalar i kombination med härlig terräng med tuffa backar.

 I mitten av anläggning finns och en CAFETERIA.

Tyrs Hov, Paradisgatan 32, 282 32 Tyringe, Tel: 041-503 24  Fax: 0451-518 14



 

Eje Johansson fd gymnastiklärare, Fritidschef i Hässleholm, fd spelare och spelande tränare i Tyringe – Du lär ha haft en hel del att göra med tillkomsten av Tyrs Hovs Sportcentra i Tyringe.

Ja, det kan man kanske säga.

Vi i familjen kom till Tyringe 1962 då jag fått jobb som gymnastiklärare och spelande tränare för Tyringe A-lag.

Direkt när vi flyttat in i Tyringe blev jag tillfrågad om jag villa ingå i en byggnadskommitté för att bygga en idrottshall i Tyringe, det lät kul och det accepterade jag och blev då suppleant för Sven Bergman som också var lärare på skolan. Efter första sammanträdet kom Sven Bergman och frågade om jag hade lust att i stället vara ordinarie i kommittén i stället för honom  och det accepterade jag också.

När jag kommit hem i lugn och ro så började jag fundera på vad jag sagt – ordinarie – jag, som inte kunde läsa ritningar?


I den stunden bestämde jag mig för en av mina stora målsättningar – att lära mig att läsa ritningar och även rita. Mycket snabbt såg jag också att de ritningar vi fick på den tilltänkta idrottshallen, så var den lika lång som bredden på en ishall. Då kom den första tanken – man borde kanske tänka sig att ev. flytta idrottshallen till den konstfrusna isbanans kortsida och senare ev. försöka att åtminstone få ett tak över banan. Det regnade och snöade mycket i Tyringe vid den tiden. Det blev en naturlig tanke och det var inte mer än ca 50 m till den konstfrusna uteisbana som Tyringe Skid & Skridskosällskap året innan hade byggt av egen kraft och med egna medel - fantastiskt bra gjort.

När jag kommit så långt med ritningen så fyllde jag på med omklädningsrum, Cafeteria och konferensrum mellan ishallen och idrottshallen och under idrottshallen var det naturligt att i källarplanet lägga in brottningslokal, styrkelokal, pingisrum och konferenslokal där man även kunde göra konditionstester mm och i den andra plandelen under omklädningsrumsdelen en fritidsgård med typ Evarum, fotolabb och tillslut kom även en fyrabaners bowlinghall mm. Allt detta såg ju mycket bra ut och då kom tanken att även rita in en simhall – och så blev det. Mellan hela anläggningen och skolan ritade jag också i både en gräs och en grusplan för ungdoms fotboll och en tennisbana.

Jag tyckte att kan Tyringe på sikt få in alla dessa lokaler / aktiviteter tillsammans med närorådets fotbollsplaner, det fina skogsområdet med dess backar och träningsspår skulle vara ett stort lyft för Tyringe. När min ritning var totalt klar hade jag också haft ett antal sammanträffande med Arkitekt Malte Sundgren på  Bergenudd’s arkitektkontor. Tyckte själv att förslaget såg bra ut (blev naturligtvis ”påhejad” av arkitekten) så jag tog då kontakt med ordförande i utredningskommittén Torsten Tuvesson, visade honom ritningen och förklarade om mina tankar. Till min stora förvåning så tyckte han inte att vi skulle stöta oss med Arkitekterna, som han så försiktigt sa.


Just i den vevan åkte jag på en påssjuka och fick ligga hemma. Att vara stilla på det sättet var inget jag någonsin gillat, så jag fick min fru att åka in till stan – Hässleholm – och köpa balsaträ och lim så skulle jag i alla fall kunna ägna mig åt att bygga en skalenlig modell efter min ritning – och så blev det.

När jag ett antal månader senare var klar med modellen, så tyckte jag att den verkade riktigt bra. Min fru tyckte däremot att jag skulle placera den någon annanstans än på matsalsbordet i stora rummet – bordet blev liksom ockuperat under lång tid. Vi hade i princip ett sammanträde per var 4-5 månad. Vid ett av sammanträdena dristade jag mig att ta med modellen ( jag tyckte verkligen att det var något speciellt ) för att visa gruppen.

När jag då en dag kom till sammanträdet med modellen var jag något tidigare än andra, så jag ställde modellen mitt på sammanträdes-bordet och gick sen in och pratade med kommunens fastighets-tekniker Rune Palmqvist och Lars Olofsson, som också var mig behjälplig i många tankar runt ritningarna mm. När jag kom tillbaka in i sammanträdesrummet var alla samlade och de gick tyst runt bordet och tittade på modellen.

Den dagen blev en "TURDAG" - de högst beslutande politikerna hade haft ett sammanträde i fullmäktigerummet och den slutade strax innan vårt möte och när de går förbi dörren ser de balsamodellen och går in och tror att detta är den tilltänkta IDROTTSHALLEN. Den dagen skulle jag ha en tidigare träning med vårt A-lag i Tyringe SoSs – tiden gick och tillslut fick jag trycka på ordförande och få fart på samman-trädet eftersom jag skulle gå lite tidigare. När jag sa det så kontrade han med att säga att vi inväntade arkitekten som skulle komma och redovisa modellen som stod på bordet.


När han sa det blev jag verkligen fundersam och sa att den här modellen har ju jag gjort efter den ritning jag visade för honom ett halvt år tidigare – och samtidigt tog jag bort taket, takstolarna mm i modellen – och att se alla när jag gjorde det skulle jag vilja ha inspelat – i första taget tror jag dom trodde att jag plockade sönder arkitektens blasamodell - så på det sättet och under den chock de kanske upplevde så kunde jag ta lite tid och redovisa mitt förslag. Det var ju jag som gjort den här balsamodellen enligt den ritning jag tidigare visat för bl a ordföranden.  Då förstod jag att det var inte många i kommittén som kunde läsa ritningar, men när jag plockade ner modellen och byggde upp den igen så förstod alla det riktig bra.

Det blev vändningen från att bygga bara en idrottshall till ett större sportcentra  som senare fick namnet Tyrs Hovs Sportcentra.

Modellen var då en lång anläggning som skulle sträckt sig ut över dagens entré och parkeringsområde fick ändras och flyttas upp så som den ligger idag pga att markens beskaffenhet var långt ifrån bra och man skulle ha måst påla platsen där själva idrotts- och simhallen skulle legat.

Under den tiden hade många och långa sammanträffande med Tyringe SoSs Gösta Nilsson, som jag också hade mycket god hjälp av – han kände till området, folket som fanns i de olika kommittéerna i Tyringe och kom också med bra och viktiga synpunkter han hade ju också varit med när man byggde den konstfrusna isbanan.

Pålning blev i alla fall för dyrt och då kom förslaget att flytta just den delen mer upp mot den sandbacke där den ligger idag. Jag tyckte det var jättebra och förslaget låg i övrigt kvar. Under den fortsatta tiden innan totalförslaget togs i kommunfullmäktige så kom undervisnings-bassängen till som ett förslag, men fritidsgårdens möjligheter ville man då inte föra vidare. I det totalförslag som togs finns fortfarande ett antal ”dö utrymmen” som skulle kunna iordningställas till olika aktiviteter. En del har redan skett genom att man byggt området där dagens styrkehall nu ligger, men fortfarande finns det flera möjligheter till utbyggnad, både under simhallens omklädnings avdelning och under ishallens och idrottshallens omklädningsrum.


1992 skedde också en utbyggnad av en utomhuspool för barn och i vinkeln mot pareringsplatsen byggdes ett område där det finns massagepool, ångbastu, torrbastu, solarieutrymmen, rutschbana och en mindre barnpool inomhus för de små barnen. Den tillbyggnaden inklusive styrkehallen, ombyggnad av brottningslokalen kostade ca 10 miljoner. När invigningen av totalhallen gick av stapeln meddelades att kostnaden för anläggning 1971 i februari slutade på 6,5 milj. I dagens läge ligger det säkert en byggkostnad på ca 5-600 miljoner.


 

PROGRAM VID INVIGNING AV TYRS HOV

14.00-14.40   Samling i ishallen.

 

                                                                              Musikunderhållning av EFS musikkår,                                                                                        Röke.

                                                                              Konståkning av nordiska mästarinnan,                                                                                      Anita Johansson, Malmö.

 

                                                                              14.40-15.00   Hälsningsanförande av                                                                                          idrottshallskommittens ordförande                                                                                            Gunnar Svensson.

                                                                              Anförande av kommunstyrelsens ordf.                                                                                      Eric R. Johansson.

                                                                                                          

 








                                                                                                           




Centrala byggnads kommittens ordf. Wiktor Mauritz överlämnar Tyrs Hov till kommunfullmäktiges ordförande Viktor Rundberg.

                                                                                                               

Tyrs Hov överlämnas till fritidsnämndens ordförande Per Zachrison.

 

15.00-15.20   Landshövding Bengt Petri inviger Tyrs Hov samt utdelar priser till vinnare i namnförslaget Tyrs Hov.


15.20-15.30   Riksidrottsförbundets representant Curt Wadmark utdelar förtjänsttecken.

 

15.30-17.00   Musikunderhållning av Tyringe musikkår.

 

Simhallen:    Uppvisning av Bjärnums och Åhus sim sällskap.


Idrottshallen: Uppvisning av

  •               IFK Kristianstads handbollslag.
  •               Tyringe kvinnliga gymnastikförening.

                   Tyringe pensionärsförenings gymnastikgrupp

  • I undre hallen utövar tyringeungdomar knattebrottning, bordtennis och fritt valt arbete
  • Ishallen:

                     Knattematch i ishockey mellan tyringelag.

                     Konståkning av Anita Johansson, Malmö.

Övrigt:

Fri entré med utdelning av folder och förtäringsbiljett.


Tyringe kommun bjuder alla närvarande på kaffe eller

saft med kakor i cafeterian.

*****************************************

 

Tyringe kommun står i denna stund inför uppfyllandet av ett länge närt önskemål, invigningen av denna byggnad, som inom sig innehåller lokaler för olika aktiviteter passande alla åldrar.

Inom byggnadens väggar kan alla samlas till en fysisk fostran efter vars och ens önskan. För andra ej aktiva idrottsfolk en stunds avkoppling och samvaro med andra människor.

Det är kommunstyrelsens fasta förhoppning att den verksamhet, som här kommer att bedrivas, skall vara alla invånare i vår kommun till gagn och samtidigt bidraga till en ökad trivsel och samhörighet samt att stärka banden mellan olika delar och grupper inom kommunen.

Det är många som bidragit till uppförandet. Från utredningsarbete till beslut, från ritningar till en färdig byggnad.

Tyringe kommun tackar alla som bidragit härtill. Ett tack för en skapelse, som skall bestå, och vara till gagn för alla som verka och bo i vår kommun nu och i framtiden.


Erik R. Johansson

Kommunstyrelsens ordförande Erik R. Johansson

 

ANLÄGGNINGENS TILLKOMST

Tidigare kommunalnämndsordförande Ored Caiberth talade ofta om ett behov av organiserad fritidsutövning för Tyringe kommuns invånare. Han såg framåt på den utökade fritiden, som är ett led i vår tids höga levnadsstandard. Dagens arbetsuppgifter tenderar i alltmer stillasittande arbete, och detta fordrar i sin tur ökat utrymme för fysisk träning till individens fortsatta välbefinnande och framför allt ung-domens chans till utveckling och sysselsättning.

En idrottsanläggning var ett länge närt önskemål bland Tyringeborna. vilket började bearbetas på allvar av nuvarande kommunstyrelsens ordf. Eric R, Johansson och dåvarande kommunalkamrer Carl Johan Andersson, som inlämnade en motion till kommunalfullmäktige i ärendet. Det tillsattes en utredningskommitté, som hade till uppgift, att finna en lämplig plats för en idrottsanläggning, som också skulle tillgodose skolornas behov av gymnastik och allmän idrott.

För rådgivning och sakkunskap kontaktades Bergenudds Arkitekt-kontor i Hässleholm, och det blev ing. Malte Sundgren, som från början till nuvarande invigningsstund har stått till förfogande.

Ett trevande försök till anläggningens placering, där tidigare Vedhygge gård var belägen, frångicks ganska snart, enär skolområdet därigenom skulle bli alltför hårt exploaterat. Man undersökte området, där TSOSs hade sin konstfrusna isbana, och fann platsen mycket lämplig.

Förhållandet, att samtidigt få en inbyggd isbana, mottogs med glädje från stora delar av det ishockeyintresserade Tyringe. En stadsplane-ändring fick områdets förbindelse med skolorna fri från avskärande trafik och i övrigt en god anslutning genom anläggningar för utom-husidrott. Samtidigt med studieresor till ett flertal idrottsanläggningar i södra Sverige, framarbetades skisser till ett för Tyringes del lämpligt idrottscentra.

När sedan skisserna redovisades för kommunalfullmäktige, blev det centrala byggnadskommitten som fick i uppdrag att i första hand detaljprojektera och infordra anbud. Man hade redan i detta skede klart för sig, att projektet var kostnadskrävande, och kommunal-fullmäktige ville ha möjlighet att jämföra utgifter och resurser i det avgörande skedet d. v. s. byggnationens igångsättande.

Projekteringen utfördes mycket noggrant och pågick under större delen av 1968. Genom studiebesök på liknande färdigställda bygg-nationer, bl. a. Allehallen i Hallsberg, hämtades underlag till ett riktigt utförande. De slutliga anbudshandlingarna gav efter anbudsgivning följande fördelning:


Byggnad och målning                                                     3 318 630

Värme och sanitet                                                                930 000

Ventilation                                                                              312 160

Elinstallation                                                                          445 713

Hissanläggning                                                                        38 510

Projektering och kontroll                                                   324 000

Utvändig markplanering (beräknat)                              242 000

Indexhöjning under byggnadstiden (beräknat)         250 000

Inventarier och div. utrustning (beräknat)                    250 000

Oförutsett (beräknat)                                                           188 987

Summa kronor                                                                    6 300 000


Kommunalfullmäktige gav enligt denna kostnadssammanställning centrala byggnadskommitten förtroendet att fortsätta arbetet, och därmed undertecknades kontrakt med berörda anbudsgivare i mars månad 1969, och byggnationen igångsattes omedelbart.


Byggnadstiden har sannerligen inte saknat varken spänning eller dramatik. Redan på projekteringsstadiet hade hänsyn tagits till det höga grundvattenståndet genom att placera idrotts- och simhall så långt söderut som möjligt och därvid räknat med en upphöjning av markytan runt byggnaderna. Trots detta kom överraskningar genom vattenflöden, som föranledde extra dräneringsåtgärder. Den på förhand beräknade byggnadstiden ett år bedömdes alltför optimistiskt av byggnadsentreprenören och när därtill väderleks-förhållandena var ogynnsamma och arbetskraftstillgången begränsad har tidpunkten för anläggningens färdigställande förskjutits.

Arbetet har följts upp med byggmöten varannan vecka hela byggnadstiden. Tillkommande arbeten har noga penetrerats och endast nödvändiga sådana har släppts fram.

Utvändiga markarbeten påbörjades under hösten 1970 och har lyckats väl, då endast mindre kompletteringar nu återstår.


För att göra utredningar om lösa inventarier, diverse avgifter, personalanställningar m. m. tillsattes idrottshallskommitten i oktober månad 1969.

 

Anläggningen skulle ha ett namn, och man utlyste en tävling, som gav över hundra förslag att välja på. Det slutliga resultatet blev Tyrs Hov.

En 'brådskande uppgift för idrottshallskommitten blev att öppna ishallen för användning och detta blev en kapplöpning med tiden i årsskiftet 1969-70. Man blev tvingad till diverse provisoriska anord-ningar för att möjliggöra ishockeyspelet, som började den 4 januari i en stormatch Tyringe- Rögle. Det kan nämnas, att ishallen vid detta tillfälle var nästan fullsatt och fungerade till belåtenhet, trots att t. ex. ventilationen ännu icke var inkopplad.

Den dramatik och spänning, som i någon mån har nämnts i ovan-stående, har omvälvt alla engagerade och har som en gemensam nämnare sporrat till en ändamålsenlig slutprodukt inom ramen för anslagna medel.

När invigningen nu sker, beräknas totalkostnaderna till 6,5 miljoner kr, ett resultat som bör vara tillfredställande.


UTREDNINGSKOMMITTE

Ordförande                                                    Torsten Tuvesson

Ledamöter                                                     Wiktor Mauritz

                                                                           Eric R. Johansson

                                                                           Ragnar Hjalmarsson

                                                                           Sven Bergman pga Sven Bergmans önske-                                                                             mål ingick Eje Johansson som ordinarie


Sekreterare                                                   Carl Johan Andersson

Övriga                                                             Eje Johansson, Malte Sundgren och Rune                                                                                Palmqvist


CENTRALA BYGGNADSKOMMITTEN

Ordförande                                                   Wiktor Mauritz

Vice ordf.                                                       Gunnar Svensson

Ledamöter                                                    Stina Eskilsson                                                                                                                                    Viktor Rundberg

                                                                          Kaj Andersson

Sekreterare                                                  Rune Palmqvist

Övriga                                                            Eric R .Johansson och Malte Sundgren


IDROTTSHALLSKOMMITTEN

Ordförande                                                  Gunnar Svensson

Vice ordf.                                                      Per Hörgerud

Ledamöter                                                   Wiktor Mauritz

                                                                         Kaj Andersson

                                                                         Gunnar Bengtsson

Sekreterare                                                  Rune Palmqvist och Lars Olofsson

Övriga                                                            Maskinist Jan Mohlin och intendent, Rolf                                                                                 Nilsson

 

LOKALER OCH UTRUSTNING

Tyrs Hov innehåller enligt mittuppslagets planritning tre huvuddelar nämligen ishall, idrottshall och simhall.

Ishallen med konstfrusen isbana 30x60 m uppfyller internationella krav på mått, belysning m. m. Läktarna runt hallen kan ta emot ca 5.000 åskådare varav 250 sittplatser. I anslutning till 2 st huvudingångar på norra fasaden finns kiosker, rökrum (rökrummen är idag ombyggda till omklädningsrum för hockey och koståkning) och toaletter

I östra kortsidan under läktarna vaktmästarekontor och kylanläggning. I västra delen motsvarande välbehövliga förrådsutrymmen. Under södra långsidans läktare inrymmes el central, reservaggregat, torkrum och kommunikationsgång till omklädningsrum och övriga delar av anläggningen. På södra läktaren finns utrymme för pressens representanter med telefon o.d.
I övrigt har utrustats med högtalaranläggning samt 4-sidigt ishockeyur av högsta klass.

Tyringe har under åren byggt förrådsutrymmen längs med omklädingsrummen. De har också byggt till i tre hörn för kontor, VIP- rum och toalett, de byggde också konståkarnas klubbrum som under stormatcher används för pressen och nu senast ytterligare i ett VIP-utrymme Bara Bygg och längst upp på läktarsidan har klubben ordnat

pressutrymme, utrymme för webb och radio sändning o statestik mm.

 

KONSULTER

Arkitekt, konstruktör och byggnadskontroll
G. Bergenudds Arkitektkontor, Hässleholm


VVS-konsult tillika VVS-kontrollant
Bogårdhskonstruktioner, Ängelholm


El-konsult

Öhrns Ingeniörsbyrå, Älmhult


El-kontrollant
Ångpanneföreningen, Malmö


Utvändig markplanering

Trädgårdsarkitekt Sven-Erik Patriksson, Kristianstad


ENTREPRENÖRER

Byggnads- och målningsarbeten
BPA Byggproduktion AB, Klippan


Sanitär anläggning
Eklunds Rör AB, Tyringe


Ventilationsanläggning
Tyringeverken, Tyringe


Elanläggning

Levins El-installationsbyrå AB, Hässleholm


Hissanläggning
Bildeve, Alvesta


Utvändig markplanering

Skånska Cementgjuteriet, Malmö

 

TEKNISKA DATA

Byggnad:

Ishallens tak uppbäres av SWL-fackverksbalkar med spännvidden 46,8 m på platsgjutna betongpelare.
Läktargradiner är i huvudsak utförda av prefabricerad betong.

Hela byggnaden är värmeisolerad och ytterväggarna är utförda dels av 25 cm lättbetong dels mineralullsisolerad plåtbeklädd. regelvägg.

Yttertak av plåt på träåsar med mellanliggande mineralullsisolering.

Ljusinsläpp av dubbla ljusdiffuserande skivor, som hindrar solens direkta belysning på banan.

Idrottshall och simhall har också tak av SWL-fackverksbalkar på prefabricerade betongpelare.
Idrottshallens bjälklag är ett Kaiserbjälklag med spännvidden 12 m.

Sittplatsläktare i båda hallarna är utförda i platsgjuten betong liksom bassängerna i simhallen. Dubbla
tegelväggar med mellanliggande isolering.

Fönstren av fasta isolerglas, splitterfria invändigt.

 

VVS-installation:

Uppvärmningen skötes av två oljeeldade högeffektpannor om 2,3 milj. kcal/tim.

Såsom första ishall i Sverige uppvärmes läktarna medelst riktad strålvärme från taket. Samma metod gäller idrottshallen.

Badvattnets kondition bibehålles genom en högeffektiv helautomatisk reningsanläggning, som byter och renar vattnet i bassängen var tredje timme.
Isbanan betjänas av tre kylkompressorer, som via värmeväxlare nedkyler en saltlösning. som cirkulerar i rörslingor under isen.

Hela VVS-utrustningen övervakas centralt från en manövertavla i maskinistrummet. (Fritidsförvaltningens utredning gjorde att det senare installerades energibesparing vilket minskade oljeberoende och därmed även driftkostnaden. Det installerades för att ta tillvara på kompressorernas hetgas och kondensorvärmen. värmen överfördes till tappvarmvatten, duschar mm. Detta gjorde också att anläggningen blev känd för dessa INSTALLERINGAR UT I SVERIGE) 

För intern kommunikation är installerat snabbtelefoner med 40 linjer.

Separata högtalaranläggningar är ordnade för is-, sim- och idrottshallar.

I alla utrymmen finns sekundärur, som drives av ett gemensamt huvudur.

I idrottshall sporturanläggning samt i ishall fyrsidigt ishockeyur.

INFORMATIONSHÄNVISNINGAR

Tyringe kommun, Fritidsnämnden, Intendent, Ungdomsinstruktör, Maskinist, Badmästare och Vaktmästare telefon 0451/51400. Efter växelns stängning, telefon 0451/51406.


ÖPPETHÅLLANDE TILLS VIDARE

Ishallen     Allmänheten                                          Övrigt

                     tisdagar      13.00-20.00 Tidsbeställning hos fritidsnämnden.

                     torsdagar   15.00-19.00

                     lördagar     12.00-15.00

                     söndagar   12.00-15.00


Simhallen tisdagar -                           Tidsbeställning hos fritidsnämnden

                     fredagar     16.00-20.00

                     lördagar     08.00-12.00

                     fredagar ej ungdom under 16 år

Idrottshallen Tidsbeställning hos fritidsnämnden


TAXOR OCH AVGIFTER TILLS VIDARE

Ishallen:

Arrangemang 30 % av bruttointäkt

Minimihyra, föreningar, Tyringe kommun                            150:-/match

Minimihyra, föreningar, utom Tyringe kommun                300:-/match

Träningshyra per timme:

Föreningar inom Tyringe kommun                                         40:-

Korplag          "            "             "                                                    40-

Junior- och pojklag inom Tyringe kommun                        10:-

Främmande föreningar                                                              75:-

 

Allmänhetens åkning per gång:

Vuxna                                                                                               01:50

Ungdom under 16 år                                                                  00:50

Barn under skolåldern i vuxens sällskap                            Ingen avgift

Rabatthäfte för ungdom 40 st                                                15:-

 

Simhallen:

Vuxna, entré + massomklädning                                            2:-

Barn, skolungdom o militärer

entré + massomklädning                                                          0,75

Vuxna, entré + skåp                                                                     2,50

Barn, skolungdom o militär

entré + skåp                                                                                   1,25


Entré + omklädningshytt                                                          3,00

Entré + vilhytt                                                                               4,50

Skolbad exkl. tvål, handduk o skåp                                     0,75

Handduk                                                                                        0,50

Badlakan                                                                                       1,00

Sittlapp                                                                                          0,25

Baddräkt                                                                                       1,00

Badmössa                                                                                     0,50

Tvål                                                                                                  0,25

Engångssvamp                                                                            0,25

Massage                                                                                        6,00

Kvartslampa                                                                                 1,20

Idrottshallen:

Arrangemang 30 % av bruttointäkt

Handboll, gymnastik o.d. hela hallen                                 12 kr / tim

Tennis, hela hallen                                                                     12 kr / tim

Badminton, halva hallen                                                          6 kr / tim

 

Upplåtelse för idrottsevenemang med hela antalet fasta åskådarplatser                                                                            50 kr / tim

                                                                                                 1 o 2 tim. sedan 25 kr/

                                                                                                 påbörjad halvtimme

I dessa taxor ingår tvätt, omklädningsrum och bastu

Enbart hyra av omklädningsrum (grupp)                  5 kr/tim (max 20:-)

Bordtennislokal                                                                  4 kr/tim

Endast ett bord                                                                   2 kr/tim

Styrketräningslokal                                                           4 kr/gång

Enskild styrketräning                                                        1 kr/person och gång

Brottningslokal                                                                   4 kr/gång

Enskild träning                                                                    1 kr/person och gång

Föreläsningslokal                                                              40 kr/kväll

Klubblokal mindre                                                             10 kr/kväll

Klubblokal större                                                               20 kr/kväll